Pompoen-Linzenstoofpot; Rijk aan vezels, plantaardig eiwit en herfstige smaken.

Ingrediënten (voor 3-4 personen)

-1 kleine flespompoen (ca. 600 g), geschild en in blokjes
-250 g kastanjechampignons, in kwarten
-1 ui, gesnipperd
-2 teentjes knoflook, fijngehakt
-150 g groene of bruine linzen (gedroogd, gespoeld)
-750 ml groentebouillon (zonder toegevoegd zout)
-1 takje tijm, hak de blaadjes fijn
-1 tl gerookt paprikapoeder
-1 el tomatenpuree
-1 el sojasaus (optioneel, voor umami)
-Versgemalen peper naar smaak
Optioneel: edelgistvlokken voor een kaassmaak

Voedingswaarden (per portie):
– Calorieën: 210 kcal
– Koolhydraten: 30 g
– Eiwitten: 12 g
– Vetten: 2 g
– Vezels: 10 g
– Suiker: 5 g

Totale Bereidingstijd:
– Voorbereidingstijd: 10 minuten
– Kooktijd: 30 minuten

Bereidingswijze

  1. Verhit een scheutje water in een ruime pan en fruit hierin de ui en knoflook tot ze glazig zijn.
  2. Voeg de champignons toe en bak enkele minuten mee tot ze vocht beginnen los te laten.
  3. Roer de tomatenpuree, salie en paprikapoeder erdoor en laat even meebakken.
  4. Voeg dan de pompoenblokjes, linzen en bouillon toe. Breng aan de kook.
  5. Laat 30–35 minuten zachtjes koken tot de linzen gaar zijn en de pompoen zacht is. Roer af en toe. Voeg eventueel wat extra water toe als het te droog wordt.
  6. Breng op smaak met peper en eventueel een beetje sojasaus.

Tip: Lekker met volkoren couscous, zilvervliesrijst of gepofte aardappel.
Garneer met verse peterselie, geroosterde pompoenpitten of een lepel plantaardige yoghurt.

Eet smakelijk!

Vergelijkbare berichten