Pompoen-Linzenstoofpot; Rijk aan vezels, plantaardig eiwit en herfstige smaken.
Ingrediënten (voor 3-4 personen)
-1 kleine flespompoen (ca. 600 g), geschild en in blokjes
-250 g kastanjechampignons, in kwarten
-1 ui, gesnipperd
-2 teentjes knoflook, fijngehakt
-150 g groene of bruine linzen (gedroogd, gespoeld)
-750 ml groentebouillon (zonder toegevoegd zout)
-1 takje tijm, hak de blaadjes fijn
-1 tl gerookt paprikapoeder
-1 el tomatenpuree
-1 el sojasaus (optioneel, voor umami)
-Versgemalen peper naar smaak
Optioneel: edelgistvlokken voor een kaassmaak
Voedingswaarden (per portie):
– Calorieën: 210 kcal
– Koolhydraten: 30 g
– Eiwitten: 12 g
– Vetten: 2 g
– Vezels: 10 g
– Suiker: 5 g
Totale Bereidingstijd:
– Voorbereidingstijd: 10 minuten
– Kooktijd: 30 minuten
Bereidingswijze
- Verhit een scheutje water in een ruime pan en fruit hierin de ui en knoflook tot ze glazig zijn.
- Voeg de champignons toe en bak enkele minuten mee tot ze vocht beginnen los te laten.
- Roer de tomatenpuree, salie en paprikapoeder erdoor en laat even meebakken.
- Voeg dan de pompoenblokjes, linzen en bouillon toe. Breng aan de kook.
- Laat 30–35 minuten zachtjes koken tot de linzen gaar zijn en de pompoen zacht is. Roer af en toe. Voeg eventueel wat extra water toe als het te droog wordt.
- Breng op smaak met peper en eventueel een beetje sojasaus.
Tip: Lekker met volkoren couscous, zilvervliesrijst of gepofte aardappel.
Garneer met verse peterselie, geroosterde pompoenpitten of een lepel plantaardige yoghurt.
Eet smakelijk!
